Skip to main content

Termeni și condiții (CG)

Termenii si conditiile generale (termeni de livrare si plata) ale societatii inregistrate GMC Eurogroup SRL (in calitate de contractant) in varianta din data de 1 ianuarie 2024

I. DOMENIUL DE APLICARE

(1) Serviciile și ofertele contractantului sunt furnizate exclusiv în baza acestor termeni și condiții. Prin urmare, acestea se aplică și tuturor relațiilor de afaceri viitoare, chiar dacă nu sunt convenite din nou în mod expres. Contraconfirmările din partea clientului cu referire la afacerile sale sau la condițiile de livrare sunt contrazise prin prezenta.

(2) Abaterile de la acești termeni și condiții sunt valabile numai dacă contractantul le confirmă în scris.

(3) Acești termeni și condiții rămân obligatorii chiar dacă părțile individuale nu sunt efective din orice motiv.

(4) În subsidiar față de următoarele prevederi, prevederile relevante ale Convenției privind Contractul de transport internațional de mărfuri (CMR) și ASpÖ se aplică în cazul în care acești termeni și condiții nu prevăd nicio altă prevedere sau nicio altă prevedere.

II. OFERTE DE PRET

(1) Prețurile menționate în oferta contractantului se aplică cu condiția ca datele de comandă pe care se bazează oferta să rămână neschimbate. Prețurile contractantului nu includ TVA, cu excepția cazului în care comunicarea sau oferta este destinată consumatorilor în sensul Legii privind protecția consumatorilor.

(2) Comenzile a căror redactare diferă de oferte în orice privință necesită confirmare de către antreprenor pentru a fi obligatorii.

(3) În caz contrar, ofertele de preț sunt, în general, neobligatorii, cu excepția cazului în care s-a convenit în mod expres să fie obligatorii. O creștere a costurilor individuale relevante (de exemplu, prețuri la combustibil, taxe, tarife de asigurare), precum și o creștere a costurilor cu personalul din cauza contractelor colective de muncă sau a reglementărilor legale după depunerea prețului, dar înainte ca livrarea să fie facturată, contractantul are dreptul să costurile rezultate, chiar și fără notificarea prealabilă a depășirii devizului de cost pentru a factura majorări de preț. Această condiție este aprobată în mod expres de către client.

(4) Modificările ulterioare la instigarea clientului sau a agenților săi subordonați, inclusiv blocarea cauzată de aceasta (încărcăturile rezonabile de înlocuire într-o perioadă rezonabilă de timp scutesc clientul de stație) sau alte costuri ulterioare, cum ar fi - kilometri ocolitori, - kilometri goali, - costuri ulterioare pentru supraîncărcare neacordată de către încărcător - Cheltuieli cu echipamentele de încărcare (paleți, lamele etc.) etc. pe cheltuiala clientului etc.) vor fi suportate de client chiar și fără prealabil înștiințare.

(5) Depășirea ofertei (estimarea costurilor) cauzată de modificările efectuate de client se consideră a fi aprobată de către client chiar și fără notificarea contractantului. Clientul renunta la dreptul de retragere in astfel de cazuri. Modificările comenzilor sau comenzile suplimentare, altele decât cele enumerate la (4) de mai sus, pot fi, de asemenea, facturate la prețuri rezonabile.

(6) Conceptele logistice intocmite la cererea clientului raman intotdeauna proprietatea antreprenorului si vor fi facturate separat, chiar daca comanda nu este executata.

(7) Ordinele care leagă antreprenorul, dar în special și acordurile individuale în legătură cu comenzile care se abate de la acești termeni și condiții, intră în vigoare numai dacă au fost acceptate în scris de către conducere sau reprezentantul acesteia.

III. PRET FACTURA, FACTURA MINIMA, ANULARE

Antreprenorul își facturează livrările și serviciile în ziua în care livrează - chiar și parțial -, le stochează pentru client sau are serviciul disponibil pentru acesta la cerere. Prețul pe factură se poate abate de la prețul convenit dacă au intervenit modificările bazei de calcul menționate la punctul II sau dacă au fost efectuate modificări de către client după stabilirea comenzii.

În cazul anulării comenzilor deja plasate de către client, antreprenorul are dreptul de a pretinde prejudiciul total suferit sau, indiferent de culpă, o cotă forfetară de 80% din valoarea comenzii.

IV. CONDIȚII DE PLATĂ

(1) Plata (prețul net plus TVA) trebuie efectuată în termen de 14 zile calendaristice de la data facturii fără deduceri, cu excepția cazului în care s-a încheiat un alt acord. Orice reduceri convenite în scris vor fi acordate asupra sumei facturii dacă plata se face la timp, dar, dacă este menționat pe factură, fără costuri pentru servicii suplimentare precum asigurarea. Cambiele și cecurile sunt acceptate numai prin acord special și ca plată dacă instituția financiară a confirmat acceptarea. Clientul suportă costurile și cheltuielile de refinanțare. Acestea trebuie plătite imediat de către client. Antreprenorul nu este răspunzător pentru prezentarea, protestul, notificarea și returnarea la timp a cambiei în caz de neplată, cu excepția cazului în care el sau agentul său indirect se face vinovat de intenție sau neglijență gravă. Pentru cambii, cecuri sau viramente, este decisiva data la care institutia financiara crediteaza contractantul.

(2) În cazul în care există împrejurări deosebite, antreprenorul poate cere plăți în avans pentru serviciile sale.

(3) Antreprenorul nu are obligația de a executa comanda înainte de efectuarea unui avans stipulat. Orice consecințe suplimentare care decurg din aceasta (de exemplu, nerespectarea termenelor) vor fi suportate de client.

(4) Clientul poate compensa numai o creanță recunoscută sau legal stabilită. Un client care este comerciant înregistrat în sensul UGB nu are dreptul la niciun drept de reținere.

V. ÎNTÂRZIERE LA PLATĂ

(1) În cazul în care se cunoaște o deteriorare semnificativă a situației financiare a clientului sau dacă acesta se află în neplată, antreprenorul are dreptul de a cere plata imediată a tuturor facturilor, inclusiv a celor care nu sunt încă scadente. În plus, antreprenorul are dreptul de a face ca continuarea lucrărilor la comenzile curente să depindă de plăți proporționale. În plus, antreprenorul are dreptul de a reține serviciul care nu a fost încă îndeplinit și de a opri lucrările ulterioare la comenzile în curs, dacă plățile pro rata nu sunt efectuate. Contractantul are, de asemenea, dreptul la aceste drepturi în cazul în care clientul nu efectuează plata în ciuda unui memento care justifică incapacitatea. Orice consecințe suplimentare care decurg din aceasta (de exemplu, nerespectarea termenelor) vor fi suportate de client.

(2) În caz de întârziere a plății, trebuie plătită dobândă de întârziere de 12%, indiferent de culpă. Acest lucru nu exclude susținerea unor daune ulterioare cauzate în mod implicit.

(3) În caz de întârziere, clientul se obligă să ramburseze antreprenorului cheltuielile de reamintire și de încasare efectuate, în măsura în care acestea sunt necesare urmăririi penale corespunzătoare, prin care se angajează în mod expres să ramburseze maximum remunerația creanței. agenția de colectare implicată decurg din regulamentul BMwA privind ratele maxime de remunerare datorate instituțiilor de colectare a creanțelor. În cazul în care antreprenorul operează el însuși procesul de reclamare, clientul se obligă să plătească o sumă de 11 euro pe memento și o sumă de 4 euro pe jumătate de an pentru ținerea evidenței datoriei în procesul de reclamație. În plus, orice daune ulterioare, în special prejudiciul care apare ca urmare a suportării de către contractant a unei dobânzi mai mari la conturile de credit vizibile ca urmare a neplatei, trebuie să fie despăgubite, indiferent de vina pentru întârzierea plății.

(4) În caz de întârziere a plății, antreprenorul are dreptul de a solicita plata sumelor facturii care nu sunt exprimate în euro prin conversia sumei inițiale a facturii în euro, fie la cursul de schimb din ziua facturii, la data scadenței sau mementoul de plată.

(5) În caz de întârziere a plății, antreprenorul este scutit de acordarea unei remunerații speciale clientului, în special reduceri sau bonusuri.

VI. ÎMPLINIRE

(1) Îndeplinirea are loc în ziua în care antreprenorul este gata să îndeplinească prestația convenită la locul specificat. Orice modificări sau completări pe care clientul le trimite contractantului după eliberarea comenzii vor întrerupe îndeplinirea.

(2) Termenele de îndeplinire convenite sunt, în general, doar date aproximative, cu excepția cazului în care au fost promise expres în scris ca date fixe.

(3) În cazul unei întârzieri în executare, clientul poate cere executarea și despăgubirea prejudiciului datorat întârzierii numai după stabilirea unui termen de grație rezonabil sau se poate retrage din contract numai după ce a fost stabilit un nou termen de grație. Perioada de grație trebuie să fie adecvată naturii și domeniului de aplicare a comenzii și este în orice caz de 24 de ore.

(4) În cazul în care deteriorarea este din vina antreprenorului, aceasta este limitată la valorile maxime în conformitate cu ghidurile relevante CMR. Clientul nu poate pretinde profituri pierdute.

(5) Clientul trebuie să asigure toate riscurile în legătură cu serviciul care depășesc riscurile CMR asigurate de antreprenor și pe cont propriu.

(6) În caz de forță majoră sau alte circumstanțe imprevizibile, extraordinare și fără culpă, de exemplu întreruperi în funcționare, greve, blocări, lipsă de combustibil, intervenție oficială etc. - chiar dacă apar la amonte sau subfurnizori - contractul se prelungește în cazul în care contractantul este pe contract, îndeplinirea la timp a obligației sale este împiedicată, timpul de îndeplinire într-o măsură adecvată. În cazul în care îndeplinirea sau prestarea devine imposibilă sau nerezonabilă din cauza circumstanțelor menționate, antreprenorul este eliberat de obligația de a executa. În cazul în care întârzierea în executare durează mai mult de o săptămână, clientul are dreptul de a se retrage din contract. În cazul în care termenul de livrare este prelungit sau contractantul este eliberat de obligația de executare, clientul nu poate deduce din aceasta nicio pretenție pentru daune. Antreprenorul se poate baza pe circumstanțele menționate doar dacă anunță imediat clientul.

VII. ASIGURARE DE TRANSPORT

Orice asigurare de transport trebuie încheiată în mod regulat de către client și va fi încheiată de către antreprenor numai dacă este de acord în mod expres și pe cheltuiala clientului. În cazul în care serviciul este întârziat la cererea clientului, riscul este transferat clientului la notificarea dorinței de a efectua.

VIII. ÎNTÂRZIERE A ACCEPTĂRII

(1) Clientul este obligat să accepte imediat serviciul prestat în conformitate cu contractul; in cazul in care nu indeplineste aceasta obligatie, prestarea se considera ca a avut loc in ziua in care acceptarea ar fi trebuit sa aiba loc in conformitate cu contractul; Riscul de pierdere accidentală este apoi transferat clientului.

(2) În cazul în care există o întârziere la recepție sau dacă executarea este imposibilă din cauza forței majore, antreprenorul este în drept să depoziteze bunurile în cauză pe cheltuiala și riscul clientului.

IX. RECLAMAȚII

(1) Clientul trebuie să verifice în fiecare caz conformitatea contractuală a serviciului.

(2) Reclamațiile (sesizările de defecte) datorate defectelor evidente trebuie raportate contractantului în scris imediat după executare și în special cu privire la defectele presupuse. Defectele ascunse trebuie raportate antreprenorului ca mai sus imediat după descoperire, dar cel târziu în 2 săptămâni, altfel revendicarea va fi pierdută.

(3) Răspunderea antreprenorului pentru daune consecutive cauzate de vicii este exclusă în conformitate cu prevederile relevante, cu excepția cazului în care antreprenorul sau agenții săi subordonați se fac vinovați de intenție sau neglijență gravă.

(4) În cazul executării parțiale, prezentele reglementări se aplică piesei livrate. Defecțiunile unei părți ale serviciului nu dau naștere unei plângeri cu privire la întregul serviciu.

X. LIMITAREA RĂSPUNDERII

(1) Cererile de despăgubire sunt excluse, cu excepția cazului în care prejudiciul a fost cauzat prin acțiuni intenționate sau din neglijență gravă. Cererile de daune din cauza imposibilității executării se limitează la despăgubiri pentru daune previzibile și cuantumul valorii comenzii, cu excepția cazului în care prejudiciul a fost cauzat de o acțiune intenționată sau din neglijență gravă. Limitările de răspundere de mai sus se aplică în aceeași măsură agenților sau agenților auxiliari ai contractantului. În tranzacțiile comerciale, antreprenorul nu este, de asemenea, răspunzător pentru neglijența gravă din partea agenților sau agenților indirecti, cu excepția cazului în care acuzația de neglijență gravă afectează un angajat senior al contractantului.

(2) Limitările de răspundere trebuie să fie transmise integral oricăror cumpărători, cu obligația de a le transfera în continuare.

(3) Sumele maxime de răspundere și reglementările conform CMR se aplică tuturor cererilor de despăgubire sau daune. Declarațiile de mai sus sunt, prin urmare, aplicabile numai în măsura în care sunt acoperite de reglementările CMR.

XI. MATERIALE FURNIZATE

(1) Bunurile, materialele și resursele furnizate de client trebuie să fie livrate gratuit la locul de executare sau la locul convenit de recepție de către antreprenor. Recepția se confirmă fără garanție pentru exactitatea cantității menționate în documentele de livrare. Antreprenorul este răspunzător numai pentru daunele cauzate din vina sa. Antreprenorul nu are obligația de a verifica sau avertiza materialele livrate sau transferate de către client însuși sau de un terț angajat de acesta. De asemenea, nu există nicio răspundere din partea contractantului pentru erorile în și cu astfel de dispozitive furnizate direct sau indirect de către client.

(2) Dacă se acordă o inspecție de către antreprenor, aceasta va fi taxată separat. Dacă antreprenorul este de acord să verifice cantitatea pe bucată, aceasta se va aplica numai în măsura în care este rezonabil.

(3) Antreprenorul are dreptul de a percepe toate costurile asociate cu testarea și depozitarea materialului furnizat.

(4) Materialele de ambalare devin proprietatea contractantului la îndeplinire.

(5) Datoriile pe paleți sunt datorii de încasare ale clientului și se aplică un termen de prescripție de 6 luni pentru datoriile pe paleți. Termenul de prescripție de 6 luni începe să curgă din momentul nașterii datoriei paleți, chiar și în cazul facturării în cont curent.

XII. COMENZI PERIODICE

Dacă comanda include prestarea de servicii periodice și nu a fost convenită o dată de încheiere sau o perioadă de notificare, atunci comanda poate fi reziliată numai printr-o notificare scrisă cu un preaviz de trei luni la sfârșitul unui trimestru calendaristic.

XIII. CONFISCAREA TITLULUI

Următoarele condiții se aplică numai relațiilor de afaceri cu clienții care sunt comercianți cu drepturi depline în sensul UGB:

Pretențiile clientului de la revânzarea serviciului sunt atribuite contractantului de îndată ce comanda este plasată pentru a garanta toate pretențiile contractantului din relația de afaceri.

Clientul este îndreptățit și autorizat să revinde serviciul numai dacă revendicarea din revânzare este transferată contractantului.

Clientul nu are dreptul de a face alte dispozitii cu privire la serviciu. La cererea antreprenorului, clientul este obligat să informeze terțul cumpărător cu privire la cesiunea de plată către antreprenor.

În cazul în care valoarea garanției existente pentru antreprenor depășește cu peste 20% pretenția antreprenorului, antreprenorul este obligat să elibereze garanții la alegerea clientului la cererea clientului sau a unui terț afectat de suprasecuritatea contractantului.

XIV. DREPTUL DE RETENȚIE

Antreprenorul are dreptul de reținere în conformitate cu § 369UGB privind materialele și consumabilele și alte articole livrate de client până când toate pretențiile restante care decurg din relația de afaceri au fost pe deplin satisfăcute.

XV. PROTECTIA CLIENTULUI

(1) Orice acorduri privind neutralitatea și protecția clienților pe care contractorul le încheie în mod expres trebuie înțelese, în general, în sensul că antreprenorul se obligă să nu plaseze nicio comandă pentru clientul direct (producător sau dealer) al contractantului cunoscut de el de la propriul său. comenzile pentru care este însărcinat de clientul a încărcat sau descărcat efectiv, să nu accepte nicio comandă în termen de maximum 6 luni de la ultima încărcare efectuată de acest client.

(2) Protecția clienților se extinde exclusiv asupra acelor clienți care sunt cunoscuți de antreprenor în ultimele 6 luni din cauza transporturilor comandate și efectuate de client. Desigur, protecția clienților este exclusă în mod expres de la toți brokerii de marfă (în calitate de contractanți și ca clienți ai contractanților - orice astfel de acord de protecție a clienților este în mod expres contrazis), precum și de la sub-transportatorii și clienții anteriori ai clientului.

(3) În cazul în care relația de afaceri cu clientul este încetată dintr-un motiv important, orice acord de protecție a clienților care ar fi putut fi încheiat va expira și el cu efect imediat. În acest context, motivele importante sunt (a) întârzierea semnificativă a plății din partea clientului (b) o deteriorare semnificativă a circumstanțelor financiare ale clientului (c) încălcarea acordurilor de protecție a clienților de către client (d) încălcarea altor termeni importanți și condițiile sau acordurile de către client

(4) În cazul încălcării acordurilor de protecție a clienților de către contractant, despăgubirea este plafonată la cuantumul profitului pierdut care poate fi dovedit în mod expres, dar maximum 150,00 EUR per încălcare. Clientul nu este obligat să pretindă nicio despăgubire în afară de aceasta. Compensarea pretențiilor clientului care decurg dintr-o încălcare a protecției clientului împotriva pretențiilor contractantului este permisă numai dacă contractantul recunoaște această revendicare în scris sau dacă această cerere a fost stabilită de o instanță.

XVI. LEGEA APLICABILĂ, LOCUL DE DESFĂŞURARE, JURISDICŢIE

(1) Se aplică dreptul material român/austriac. Aplicabilitatea Convenției ONU privind contractele de vânzare internațională de bunuri este exclusă. Limba contractului este romana/germana.

(2) Locul de executare pentru executare si plata este competenta generala a contractantului, indiferent de suma in litigiu, daca nu s-a convenit altfel.

(3) Locul de jurisdicție pentru litigiile juridice privind existența sau inexistența unui raport contractual care face obiectul acestor termeni și condiții de livrare și plată sau pentru litigiile juridice care decurg din astfel de relații contractuale este, la latitudinea contractantului, locul de jurisdicție al contractantului sau locul general de jurisdicție al clientului față de contractant exclusiv locul de jurisdicție generală al contractantului.

XVII. ACORD DE COMANDĂ

Toate acordurile de comandă, inclusiv modificările ulterioare, completările etc., trebuie să fie în scris pentru a fi valabile. Acordurile verbale, cu excepția cazului în care sunt confirmate în scris de către conducere sau reprezentanții acestora, se consideră că nu au avut loc. Toate acordurile care ar fi putut fi încheiate în această chestiune vor expira cu acest acord sau vor fi înlocuite cu acest acord.

Nuseni, 01.01.2024